sobota 1. června 2013

Návrat z temnoty


Návrat z temnotyNázev: Návrat z temnoty
Autorka: Liz Coley
Nakladatelství: Fortuna libri
Rok vydání: 2013
Počet stran: 304
Anotace: Bylo jí třináct, když se ztratila.

Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé.

Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.




Můj názor...
LargeAngie se ztratila, když ji bylo pouhých třináct let a o tři roky později se probudila s taškou věcí blízko jejího bydliště. Na rukou měla jizvy a byla vychrtlá. Z těch tří let si absolutně nic nepamatovala. Její o okolí se o jejím vrácení nedozvědělo rychle, protože detektiv zařídil, aby se to bulvár nedozvěděl.


Co s ní bude? Její šestnáct let a měla by být se svými vrstevníky na střední škole, ale chce tohle vůbec? Doma na ní čekalo překvapení, které ji rozhodilo, ale víc jí překvapila její psycholožka. Angie není jediná bytost obývající její mozek. Má v sobě altery, kteří se po dobu tři let střídali v různých situacích a tím jí vlastně i ochránili.


Nejdříve tomu nevěřila. Jenže když se probudila v houpacím křesle, ve kterém neusínala, přišlo jí to divné. Potom se probudila a na stole ležel její domácí úkol, který stoprocentně nebyl napsán jejím rukopisem. Začínala psycholožčině verzi věřit. Ona se chce dozvědět o své minulosti, ale nebylo by lepší zůstat v zapomnění?


Na knihu mě nalákala především anotace, která zněla hrůzostrašně. Nastínila mi kousek děje, který mě zaujal a obálka tomu jen dodala ten správný nádech psychologického románu, který by se mi mohl líbit.

Angie jsem si oblíbila takřka hned a její alterové mě fascinovaly. Slova autorky, která se o téhle "nemoci" rozepsala, mě zaujaly. Námět na knihu je rozhodně zajímavý a autorce se to povedlo napsat na výbornou. Přiblížila nám pocity někoho, kdo tápá ve své minulosti a jeho mozek obývají alterové.


Liz Coley...
Liz Coleyová debutovala sci-fi povídkami, které vyšly v časopise Cosmos a v několika antologiích. Proslavila se románemOut of Xibalba (2011), ve kterém se hlavní hrdinka, teenagerka, dostane ze současnosti do světa starých Mayů. Kniha Návrat z temnoty (Pretty Girl-13), kterou právě držíte v ruce, vychází ve více než deseti jazycích a na audioknihách po celém světě. Jak sama autorka tvrdí, snaží se vyprávět příběhy, které čtenáře trochu rozesmějí a trochu rozpláčou a donutí je přemýšlet o tom, co to znamená být naživu.

Liz žije v Cincinnati v americkém státě Ohio s manželem, dospívající dcerou, chrápajícím psem a kulhavou starou kočkou, a miluje hlasité předčítání. Kromě toho ráda šije, peče, hraje tenis, fotografuje a zpívá.

Slovo závěrem...
Úžasné, hrozné a fascinující. Knihu jsem doslova hltala, protože to bylo úžasné. Na knize se mi líbilo úplně všechno a žádný, dokonce ani malý mínus, tu nenajdu. I když některé věci byly možná už trochu moc, do knihy se to hodilo a dodávalo to příběhu tu správnou barvu. Ode mne si Návrat z temnoty vysloužil úžasně dokonalých 5 hvězdiček.

Za poskytnutí RC děkuji nakladatelství Fortuna libri.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Knížku mám doma, nemůžu se jí dočkat! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tahle kniha mě zaujala hned, jak jsem ji poprvé spatřila v knihkupectví a každá další nadšená recenze mě jen utvrzuje v tom, že si ji rozhodně koupím! Vypadá to vážně moc dobře...

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.