pátek 15. března 2013

Cal Leandros - V temnotě

Výsledek obrázku pro cal leandros v temnotÄ›Název: V temnotě
Série: Cal Leandros
Díl: 1#
Autorka: Rob Thurman
Nakladatelství: Fantom print
Rok vydání: 2010
Počet stran: 270
Anotace: Vítejte v New Yorku. Pod Brooklynským mostem žije trol, v Central Parku skřet a v podkrovním bytě na Upper East Side bydlí nádherná upírka – a to je jen špička ledovce. Většina lidí si samozřejmě nadpřirozené noční hemžení kolem sebe neuvědomuje, ale Kal Leandros je člověk jen napůl.

Temný rodokmen jeho otce překypuje děsivými nočními můrami – a on a celá jeho rasa z jiného světa po Kalovi nemilosrdně jdou. Proč? Kal se raději nezdržuje na jednom místě tak dlouho, aby to zjistil.

Jemu a jeho nevlastnímu bratru Nikovi se čtyři roky dařilo být o krok napřed, ale teď je Kalův otec opět našel. A Kal se brzy dozví, proč po něm touží, proč jej vždycky chtěli dostat: je totiž klíčem k rozpoutání pekla na zemi. Boj o Kalův život rozhodne o dalším osudu lidského světa. 

Stvůry....žijí mezi námi odjakživa.
Vždycky to tak bylo a vždycky to tak bude.
Pokud si dobře vzpomínám, vždycky jsem to
 nevěděl, tak jako vím, že já jsem jedna z nich
.....No, alespoň z poloviny určitě. 

Kal a jeho bratr Niko pořád utíkají. Schovávají se před monstry, které chtějí Kala. On je zrůda, ale jenom poloviční. O svém otci nic neví a jeho matka stojí za starou bačkoru. Akorát mu nadává a nikdy nesplňovala body správné matky. Jeho starší bratr Niko se vzdal nároku na rodinu, stálé přátele a na učení, jenom proto, aby chránil jeho malého sedmnáctiletého bratříčka Kala.

Označení pro stvůry, které je honí: Grendelové. Oni neví, co jsou zač a ani jak se skutečně jmenují. Jsou to však odporné a silné bytosti. Kal je jenom zkrácenina pro Kalibana. Kal mu začal říkat jeho bratr a nějak se to i proti Kalibanovo nesouhlasu uchytilo.  Jeho otec byl zrůda, ale nevěděl, proč ho vlastně stvořil. Možná má vyplnit nějaký osud nebo to byl možná jenom úlet.

Když jde Nik s Kalem shánět nové auto, narazí na jednoho zajímavého pána. Má spousty jmen, ale nejspíš ho znáte pod Robinem nebo Vtipálkem. Jeho duše se reinkarnuje už po staletí a pokaždé je tu v jiné podobě. Prozradí jim, že ti Grendelové se jmenují Ólfi . Jsou to bytosti, které jsou tu už od počátku věků, ale pomalu vymírají. Je jich ještě dost, jenže ne tolik, kolik jich tu bývávalo. Po Kalibanovi však nejdou jenom Ólfi, ale i něco horší… Jak se s tím poperou? A dokážou to porazit?



"Nech si to na pozděi,i pane Rostopášníku," vyštěkl jsem. "Jsme tady kvůli Ólfi. ,Robin dobyl Řím´počká."

Chvíli na mě zamyšleně hleděl a měřil si mě ostře zelenýma, vážnýma očima. Pak na mě ukázal hůlkami a prohlásil: "Chlapče, ty si potřebuješ pořádně zašukat."

Ze začátku jsem nevěděla co od knihy čekat. Příběh o dvou mužských postavách a nejspíš bez romantiky. Jednu světlou stránku to však mělo:  žádné uječené puberťačky. O knize jsem četla, že je to prává urbanka jak má být. Něco, co se buď lidem líbí, nebo ne. Já se přidávám ke skupině nadšenců, protože to byla skvělá kniha. Sourozenecký vztah mezi Kalem a Nikem je hodně cynický. Chrání si životy, ale bez humoru se to neobejde.

Americká autorka Rob Thurman byla ze začátku odmítána a nakladatelství nechtělo její knihu vydat. Naštěstí byla tak paličatá a stála si za svým. Chtěla prorazit a také se jí to povedlo. Po vydání v roce 2006 se kniha uchytila a čtenáři chtěli víc. V dnešní době má autorka na kontě 12 knih, z toho 8 knih o Kalovi a jeho bratru Nikovi.

Popis knihy třemi slovy:  Vtipná, tajemná a děsivá. Kniha se zpočátku nezdála, ale rozhodně se zařadila k mým oblíbeným sériím. Kdybych si nepřečetla, že Rob Thurman je ženská, nejspíš bych si po celou domu myslela, že je to chlap. Jméno zní mužsky a kniha je psaná v ich formě z pohledu Kala. Bylo to napsáno tak dobře, jako kdyby to chlap fakt psal. Ačkoli se mi kniha líbila, dostává ode mě pouze 4 hvězdičky. Jednu hvězdičku si nechávám pro další díly. Keep calm and love brothers Leandros.

2 komentáře:

  1. No podľa opisu to vyzerá super, ale ako aj ty si spomenula neviem či by mi tam nechýbala ženská postava a nejaká tá romantika...keď už to má mať osem častí :) ale možno v ďalších častiach sa tam nejaké dievča ukáže :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dost dobře! :) Evidentně další věc, co si musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.