čtvrtek 23. února 2017

Zpívá, zpívá, každý pták | Obyčejně neobyčejná kniha


Goodreads 3.62 | Databáze knih 100% | ČBDB 100% 


Jake Whyte je jedinou obyvatelkou starého statku na nejmenovaném britském ostrově, v místě neutuchajících dešťů a silných větrů. Je to jen ona, divoký pes a stádo ovcí. Přesně tohle si přála. Ale něco každých pár dnů přichází a trhá ovce. Může to být cokoliv. Les je plný lišek a žije v něm také podivný člověk, který vypráví legendu o podivném, obrovském zvířeti. 

Jake utíká před temnou minulostí, příběhem, který se odehrál před mnoha lety tisíce mil odsud, na druhém konci světa. Památkou jsou jizvy a šrámy na zádech...


Na první pohled se kniha tvářila nevinně. Obálka lahodila mému oku, a tak jsem se rozhodla, že si ji pořídím. Anotace pro mě nebyla až tak důležitým faktorem - kniha měla skvělou obálku a vydalo ji mé oblíbené nakladatelství Omega. Těšila jsem se, jaký příběh v sobě kniha skrývá, dle hodnocení jsem z toho byla trochu jelen. To, co jsem si poté přečetla mě vykolejilo ještě víc. Nečekala jsem tak silný příběh, který mě chytne a už nepustí.

Seznamte se s Jake, žije sama na farmě ovcí a vyhýbá se kontaktu s lidmi. V minulosti udělala pár chyb a jedna z nich byla osudová. Don, chlapík, od kterého koupila farmu, do ni hučí, aby se seznámila s lidmi z vesnice - jenže jí se zrovna dvakrát chodit do hospody a navazovat kontakty s ostatními farmáři nechce. Na okraji vesnice byl vždy klid, ale co jí začala zabíjet ovce? Podle Jake za to mohou teenageři, kteří ji nemají rádi. Ale dokázaly by děti ovce tak znetvořit? A pokud to nejsou oni, tak kdo to byl?

Jake vždycky utíkala. Před rodinou, před problémy, před Ottou... její paranoidní myšlenky ji přivádějí na pokraj šílenství, tomu se však nemůže nikdo divit. Svého psa, který je jí vždy v patách se nejmenuje jinak nežli originálně Pes. A kdo je ten podivný muž, kterého potkala toho večera na svahu? Minulost je ji vždy v patách, ale i něco jiného se začalo dožadovat její pozornosti.

Odejdu z místnosti a ani se za ním neohlédnu; slyším ale, jak se mele v prachu a jeho vlhké zasténání. Jsem si docela jistá, že jsem mu přerazila čelist. 
str. 20

Autorka mě zmátla hned několikrát. V knize se střídají kapitoly z přítomnosti a minulosti, což není nic neobvyklého, jenže Evie Wyld to pojala po svém. V minulosti postupuje od nedávnou minulost po úplné začátky, takže do úplného konce jste napjatí a zjišťujete, čím si hlavní hrdinka prošla. Seznamujeme se s jejím přítelem Gregem , Ottou, chlápkem, ze kterého se vám zatají dech a vším, čím si za svůj mizerný život prošla.

Komu bych knihu doporučila? Všem, co mají pevné nervy a slabost pro zvláštní příběhy. Zpívá, zpívá, každý pták není knihou, která se zalíbí všem. Já osobně jsem se do příběhu dostala hned, ale někomu autorčin styl nemusí sednout. To, co mě po sléze hodně překvapilo, byly recenze. Čtenáři se dělí na dvě skupiny: ti, co knize dávají čtyři až pět hvězdiček a ti, kteří ji považují za odpad. Takže svou volbu dobře zvažte.

"V tuhle chvíli mi došly nože," řekla jsem, "takže si budete muset chleba utrhnout a roztírat máslo lžicí." Lloyd přikývl, jako by na tom nebylo vůbec nic neobvyklého. 
str. 89

Nejhezčím aspektem na knize je její obálka. Nakladatelství Omega se opravdu umí předvést jen v tom nejlepším světle. Kombinace barev a bílý obrys vlka v barvách... dokonalost. Obálka je rozhodně pastvou pro oči.

Jake patří k těm kickass hrdinkám, ale řadí se do trochu jiné skupiny. Kickass hrdinku z ní udělala minulost a všechno to, čím si musela projít. Evie Wyld vykreslila její příběh skvěle, hltala jsem každé slovo až do poslední stránky. I když nemohu říci, že tento žánr je mým šálkem kávy, tak se mi knihy Zpívá, zpívá, každý pták nesmírně líbila. A proto je mé hodnocení tak kladné. Za mě 5 hvězdiček z 5.

0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.