čtvrtek 18. února 2016

Léto, kdy jsem zkrásněla | Sladký románek pro náctileté


Goodreads 3.97  | Databáze knih 82% | ČBDB 77%

Belly měří svůj život v létech, a tím nemyslíme roky, ale roční období. Všechno zajímavé a báječné se v jejím případě odehrává výhradně od června do srpna. Zimy jsou dobré pouze na to, aby počítala týdny do dalšího léta, kdy konečně s mámou a bratrem Stevenem odjede jako každý rok k moři. Tedy přesněji řečeno do prázdninového domu přímo na pláži, který patří Susanně, mámině nejlepší přítelkyni. A k Suzanně a jejímu domu zase neodmyslitelně patří její dva synové, Konrád a Jeremiáš. Tuhle dvojičku zná Belly odmala a co si pamatuje,jenom netrpělivě čeká, až si jí kluci začnou konečně všímat a vezmou ji mezi sebe. A toto léto se to konečně stane. A navíc se z nevýrazného káčátka vyloupne krásná labuť. Belly je k údivu všech najednou krásná mladá dívka. Jenže v toto báječné a zároveň hrozné léto se změní i všechno ostatní. Vlastně se promění Bellin celý život. K lepšímu i k tomu horšímu...

Kniha slibující letní atmosféru a románek, u kterého bych se mohla odreagovat. Když jsem si knihy všimla v Levných knihách, ze zvědavosti jsem si pořídila rovnou celou sérii. Naše verze obálek není špatná a ohlas u čtenářů také ne... čekala jsem příběh na způsob Lenky Lanczové, neoriginální zápletku, ale za to čtivou a nápaditou knihu. Do knih je však lepší se pouštět bez očekávání.

Hlavní hrdinka Belly má ze všech ročních období nejraději léto. Už od útlého dětství tráví prázdniny v chatě u moře se svým bráchou, mámou a máminy kamarádkou a samozřejmě jejími dvěma syny Jeremiášem a Konrádem. Léto je ideální čas pro lásku a zlomená srdce, o tom ví Belly své. Už dlouho je zamilovaná do Konráda, který však její lásku neopětuje a chová se k ní jako k mladší sestře. Tohle léto ale bude jiné, všechno se od základů změní.

Léto, kdy jsem zkrásněla je typická young adultka, která zahřeje u srdíčka, ale v ničem nepřekvapí. Po čtení například série Too Far od Abbi Glines jsem začala ujíždět na NA a myslela jsem si, že pro mě bude doporučené čtení pro dívky od 12 let trochu moc přeslazené a celkově nezáživné čtení.  Autorka se rozhodla celý děj trochu zdramatizovat zákeřnou nemocí, což na mě udělalo dojem a kdybych byla o pár let mladší, u některých pasáží, které byly doopravdy dojemné, by mi nějaká ta slza ukápla.

Pak se ale rozpršelo silněji a já bych se nejraději zvedla a vrátila do domu, ale věděla jsem, že Konrád ještě jít nechce. A tak jsem tam s ním seděla, držela ho za ruku a nic neříkala. Všechno ostatní bylo jakoby kdesi v dáli ...a existovali jsme jen my dva. 
str. 226

Pokud máte rádi knihy podobného rázu, dejte příběhu Belly šanci, třeba na Vás udělá dojem. A pokud budete v létě hledat k vodě nenáročné čtení na odreagování, tak se po knize rozhodně poohlédněte, protože Vám zpříjemní letní čas. Po dočtení knihy se mi na tváři usadil lehký úsměv, kterého jsem se nemohla zbavit - jen teď se bojím dalších dílů, jelikož ve vtazích se vždycky něco pokazí.

Kniha je rozdělena do dvou dějových linií, minulost a přítomnost. V minulosti nám Bella promítala její dobré a špatné vzpomínky na letní letovisko a Konráda. Popravdě jsem tyto "vsuvky" neměla ráda, přišly mi místy zbytečné a hlavně jsem byla nedočkavým čtenářem, kterého zajímalo, kam se posune hlavní příběh. Autorka má čtivý styl psaní, který mile podal zamilovaný příběh teenagerky, kterou trápí obyčejné věci. Žádný upír, co by ji pozoroval, jak spí se naštěstí v knize neobjevil. I když už jen to jméno hlavní hrdinky...

Sečteno a podtrženo; Léto, kdy jsem zkrásněla je milá knížka na jedno odpoledne. Čtení jsem si užila a podaný příběh hodnotím jako průměrný. V ničem mě nepřekvapil, ale ani mě ničím nezklamal. Na další díly této série se však těším a rozhodně po nich v blízké době sáhnu. Ode mě si kniha odnáší 3 hvězdičky.

3 komentáře:

  1. Tak tak. I kdyz... na me to pusobilo prilis detinsky. Byt o par let mladsi, videla bych to jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsem na tenhle typ knih, ale kdo ví.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. I když mám romantiku ráda, tohle mi přijde až moc naivní. Myslím, že tuhle sérii bez výčitek vynechám...

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.