čtvrtek 9. července 2015

Recenze: Horečka Dananů

Horečka Dananů (Horečka, #3)Horečka Dananů
Horečka
Karen Marie Moning 
Jota
Goodreads 4.36 | Databáze knih 85%

MacKayla Laneová, dívka z malého jižanského města, jejíž bezstarostný život končí ve chvíli, kdy v Dublinu najdou tělo její mrtvé sestry a ona se rozhodne vypátrat jejího vraha. Vyráží do Irska, kde chce mimo jiné najít záhadnou knihu, o níž se zmínila sestra v poslední zprávě. Setkává se s tajemným Jerichem Barronsem a záhadnými bytostmi z tisíce let staré říše Dananů, která dlouho existovala vedle světa lidí, ale nyní jej začíná ohrožovat. Zabředá do složitého přediva vztahů a postupně si stále jasněji uvědomuje svou zodpovědnost v boji za zachování lidského rodu. Se střídavými úspěchy odolává nástrahám sil zla a snaží se najít nové spojence, neboť si uvědomuje, že sama nemá naději na úspěch.

Hlavní hrdinka Mac už ví, co se stalo její sestře. Zná jejího vraha. Jenže na policii oznámení rozhodně podat nemůže - tedy pokud nezjistili, jak zabít nadpřirozenou bytost. Barrons pořád chce Sinsar Dubh a V'lane nemá odlišné zájmy. Na scéně je však moc lidí, se kterými by mohla Mac spolupracovat. Udělala dobře, když se rozhodla, že nikomu věřit nebude. 

Rowena na ni poslala svých sedm vidoucích dívek, aby ji sebraly kopí - jednu ze dvou posvátných zbraní, s jejíž pomocí lze zabít Danana. Barrons je sice spravedlivý, o něm ale nikdo nic neví a samotný V'lane se ho svým způsobem bojí. Všichni mají stejný záměr, chtějí zachránit svět. Každý v tom hraje jinou roli a každý požaduje po Mac něco jiného. Je mrázka, cítí Sinsar Dubh. Bez ní tento boj nevyhrají a ona to ví. 

"Stále se nemohu zbavit pocitu, že jednoho dne se vzbudím a zjistím, že to vše byl jen strašný sen. Alina bude na živu a já se nebudu bát tmy. 
Dublinskými ulicemi nebudou chodit příšery 
a já se přestanu strachovat, 
že se nedožiju dalšího úsvitu."
- Z Mackaylina deníku 


Dost jsem se divila, že díl od dílu má na GD lepší a lepší hodnocení, ale už vím, čím to je. Každý díl má v sobě spoustu akce a napětí, jenže série začíná mít tu ponurou atmosféru plnou nebezpečí a smrti. Danani nejsou zrovna moc příjemní, zejména Pán a vládce, jež má na svědomí Alininu smrt. Přiznávám se, že chápu strach ze tmy - skrývá se tam mnoho stínů a věcí, co čekají až na Vás budou moci zaútočit. 

Okolo naši hlavní hrdinky se motá více než jeden tvor mužského pohlaví a jsem zvědavá, s kým nakonec skončí. Barrons mám mnoho tajemství a pořád nevím, co je zač. Což mě dost deptá, chci se to dozvědět! V'lane je sice super a dost jsem si ho ve třetím díle oblíbila, ale nechci, aby se z Mac stala Priya - žena lidského rodu posedlá sexem s Danany. Christian MacKeltar má podobné zájmy jako ona a pozná když lže. Nakolik mu může věřit? 

Detektiv Jayne snědl jenom dva z mých maličkých sendvičů: první, protože nečekal, že budou tak odporné, druhý nejspíš proto, že se chtěl přesvědčit, jestli se mu to jen nezdálo. 
str. 63 

Dost mě naštvalo, že nakladatelství Jota nebude vydávat další díly - utnout to po třetím díle je nefér. Ale vím na sto procent, že si čtvrtý a pátý díl v angličtině dočtu. Sice to bude pro mě asi trochu těžší, ale chci se dozvědět, co se stane a kdo je sakra Barrons. Jeho minulost je dosti temná a mě zajímá, kde se tu vzal a proč se ho V'lane bojí. 

Pokud ještě pořád nevíte, zda-li je série ta pravá pro Vás - koukněte se na hodnocení a uznejte, že zase tak špatná být nemůže. A pokud máte rádi temné knížky s dávkou akce a sexuálními narážkami, série Horečka je to pravé ořechové. Dejte ji alespoň šanci. Slibuji, že první díl Vás chytne a už nepustí. 

"O můj rozum si nemusíte dělat starosti. Jde o to, že jste mi řekl Mac. Prozatím se to stalo jen dvaktár a pokaždé jsem byla na pokraji smrti. Vzhledem k tomu, že nikde poblíž nevidím žádnou hrozbu, zbývá jediná možnost, a sice že se mě chystáte zabít. Nic nelogického v tom nevidím."
"Neřekl jsem vám Mac."
"Ale ano, přesně to jste udělal."
"Kdepak, oslovil jsem vás jako vždy, slečno Laneová."
"Ne, řekl jste mi Mac."
"Neřekl."
str. 238

Do třetice všeho dobrého, i Horečce Dananů dávám zasloužených pět hvězdiček, jinak ani nemůžu. 

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze! :) Tahle série patří mezi mé oblíbené i když třetí díl jsem ještě nečetla..Pořád si ho šetřím :) Velká škoda, že Jota nevydá další díly, ale stejně neodolám a dočtu sérii v angličtině :) Jsem příšerně zvědavá, co je Barrons zač :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.