čtvrtek 9. ledna 2014

RC recenze: Černý arcimág


Černý arcimág (Světlonoš, #1)Název: Černý arcimág
Série: Světlonoš 
Díl: 1#
Autor: Brent Weeks
Nakladatelství: Fantom print
Rok vydání: 2013
Počet stran: 512
Anotace:  Gavin Guile je arcimágem, nejmocnějším mužem světa. Je to velekněz a vládce, muž, jehož síla, důvtip a kouzlo udržují jinak vratký mír. Ale arcimágem nebude věčně a Guile ví přesně, kolik života mu ještě zbývá: pět let, během nichž má dosáhnout pěti nemožných cílů. * Ale když Guile zjistí, že má syna, narozeného v dalekém království po válce, která mu dopomohla k moci, musí se rozhodnout, jak vysokou cenu je ochoten zaplatit, aby ochránil tajemství, jež by mohlo rozervat jeho svět na kusy.





V KAŽDÉM SVĚTLE SE TVOŘÍ STÍNY..

Proč jsem si chtěla knihu přečíst? 
Po pravdě jsem si tuhle knížku vybrala na slepo. Když mi přišla domů, nevěděla jsem o čem je a chtěla jsem se nechat překvapit. Myslela jsem si, že čtení mi zabere chvíli, ale nakonec se to hodně protáhlo. Výběru této knihy však nelituji. 

Postavy... 
Kip je mladík, který žije obyčejný život, ale nemá to moc snadné. Matka jím opovrhuje a lidé ve městě ho mají za chudáčka. Pro mě to byla nejvíc sympatická postava v knize. Když se naučil zhmotňovat, byl překvapený, ale nepanikařil. Přiznávám se, že jsem mu od začátku fandila. 

Gavin Gaile je obávaný arcimág, který dokáže zhmotnit každou barvu spektra a vytvořit jakýkoliv luxin. Vládne sedmi různým územím a to není nejlehčí úkol. A hlavě ví, že hodiny tikají a moc času mu už nezbývá. 

Karris je bývalá snoubenka Gavina, která dokáže zhmotnit zelenou a červenou barvu. Na Gavina sice pořád nadává, ale ve skutečnosti ho má ráda. A nemůžu se jí divit, že utekla, protože dozvědět se o Gavinovo dítěti, které bylo počaté v době, kdy byli zasnoubeni... muselo to pro ni být těžké.

Liv zná Kipa od malička, protože spolu vyrůstali v jedné vesnici. Jenže po té "nehodě" kdy byla vesnice vypálena a většina obyvatel povražděna, zjišťuje, že Kip je Gailovo syn. A také má zjistit, jakou část své viny na tom požáru nese samotný arcimág Gavin Gail. Jenže způsob jakým to má zjistit se jí nezamlouvá. 

Na všech postavách se mi líbilo to, že byly realistické. Každý nebyl krásný, chytrý, atraktivní a prostě dokonalý. Například Kip nebyl vysportovaný mág se svaly, kam se podívám, ve skutečnosti  to byl baculatý mág, který se nebránil slzám. 

Něco málo o autorovi... 
Brent Weeks se narodil a vyrostl v Montaně. Poté co získal diplom na Hillsdale College, se krátce procházel zemí jako Caine v seriálu Kung-Fu, vysedával v barech a kazil mládež (ne vždy naráz). Začal psát na barové ubrousky, pak na rozvrhy a nakonec na plný úvazek. Občas mu za to někdo zaplatil. Nyní Brent Weeks žije v Oregonu se svou ženou Kristi.

Můj názor... 
Od knihy jsem nic nečekala. Popravdě vůbec nic. Nechtěla jsem být zklamaná nebo unuzená v průběhu čtení, ale to se nestalo. Bylo to čtivé, napínavé, záhadné a zvraty tam vůbec nechyběly. Autorovi se povedlo vymyslet nový svět s lidmi, co mají schopnost zhmotňovat z barev luxin. Autor nezapomňel vymyslet i novou kulturu a historii, která zahrnuje válku mágů, která se možná odehraje znovu.

Obálka se mi moc nelíbí, ale rozhodně je hezčí než originální. Je pěkné, že ji sladily do jedné barvy a to oranžové. Na originální obálce mě irituje mužská postava a hlavně červený proužek se tam podle mého nehodí. V jednoduchosti je krása a toho se Lubomír Kupčík naštěstí držel. 

Co ke knize ještě říct. Příběh byl úžasný a na to, že to byla moje první pořádná fantasy si mě kniha a dokonce i autor obmotali kolem malíčku. Zhmotňovat věci z barev je originální námět na knihu a přiznám se, že by mi vůbec nevadilo umět to také. Ale jedna nevýhoda tu je. Používání svého daru si bere vaše roky... proto se používání zhmotňování někdy nevyplatí. Zvláště u arcimágů. 

Autor pronikl do srdce čtenářů už jeho první sérií Noční andělé, která byla vydaná v České republice. Všichni píšou, že se jim velmi líbila a mě to nedá spát, dokud si jí také nepřečtu. Jsem zvědavá na autorovu prvotinu, která se líbila tolika lidem. Černý arcimág je sice trochu bichle, ale za přečtení rozhodně stojí! 


Mé hodnocení nemůže být záporné, i kdybych chtěla. Kniha ubýhla rychle a četla se jedním dechem. Nenašla jsem tam žádné nedostatky, co se týče příběhu. Za mě jednoznačně 5 hvězdiček! 
Za poskytnutí RC děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz 
Knihu si můžete koupit zde. 


0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.